ПРАКТИКА СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ У СФЕРІ ЗДОРОВ’Я (НА ПРИКЛАДІ ДІЯЛЬНОСТІ НЕДЕРЖАВНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ м. ЛЬВІВ)

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Наталія Іванівна НАЗАР

Анотація

На основі аналізу наукових джерел розкрито поняття соціальної роботи у сфері здоров’я та представлено сучасну характеристику такої практики, зокрема, на прикладі діяльності недержавних організацій. Мета дослідження – виявлення особливостей соціальної роботи – що реалізується «Благодійною організацією «100% життя» м. Львів» у сфері охорони і збереження здоров’я населення. Методи дослідження: аналіз, порівняння та синтез наукової літератури; інтерв’ю із працівниками організації та самоаналіз діяльності автора статті, що зумовлено особистим досвідом роботи в досліджуваній організації. Аналіз практики соціальної роботи у сфері здоров’я показав, що метою роботи соціальних працівників організації є формування навичок і набуття знань у зв’язку зі зміною стилю життя з ВІЛ-статусом, зміна ставлення до свого здоров’я та усвідомлення необхідності постійного контролю за здоров’ям, пошук ресурсів як внутрішніх, так і зовнішніх на випадок настання кризових ситуацій, що пов’язані зі здоров’ям. Результат роботи соціального працівника – клієнт, що готовий брати відповідальність за своє здоров’я. Уся ця діяльність на користь клієнта називається здоров’єзбережувальною та є ключовою у практиці соціальної роботи у сфері здоров’я.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
НАЗАР, Н. І. (2020). ПРАКТИКА СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ У СФЕРІ ЗДОРОВ’Я (НА ПРИКЛАДІ ДІЯЛЬНОСТІ НЕДЕРЖАВНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ м. ЛЬВІВ). Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.<Br> Серія: "Педагогічні науки", (1). вилучено із https://ped-ejournal.cdu.edu.ua/article/view/223-227
Розділ
Статті
Біографія автора

Наталія Іванівна НАЗАР, Національний університет «Львівська політехніка»

аспірантка кафедри соціології та соціальної роботи

Посилання

Клос Л.Є. Аспекти професіоналізації соціальної роботи сфери здоров’я у США і Україні. Social Work and Education. 2017. № 4 (1). С. 8–21.

Тюптя Л.Т., Іванова І.Б. Соціальна робота. Теорія і практика: навч. посіб. 2-ге вид., переробл. і доповн. К.: Знання, 2008. 574 c.

Семигіна Т.В. Підготовка соціальних працівників для системи охорони здоров’я: міжнародний досвід і можливості для України. Завдання держави у забезпеченні ефективної кадрової політики системи охорони здоров’я: матеріали наук.-практ. конф. (Київ, 22 квітня 2015 р.). Київ: ДКС- Центр, 2015. С. 126 – 128.

Клос Л.Є. Теорія і практика професійної підготовки майбутніх соціальних працівників у США до здоров’єзбережувальної діяльності: автореф. дис. … д-ра пед. наук: 13.00.04. Київ, 2018. 42 с.

Черкашина Т.О. Недержавні громадські організації як суб’єкт надання соціальної допомоги населенню. Вісник НТУУ «КПІ». Політологія. Соціологія. Право: збірник наукових праць. 2010. № 2(6). С. 89–94.

Чайка І.Ю., Хакімова М.Р. Особливості соціальної роботи з людьми охилого віку в недержавних організаціях соціальної сфери. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота». 2019. № 1 (44). С. 198 – 203.

Москаленко В.Ф. Принципи побудови оптимальної системи охорони здоров’я: український контекст. Східноєвропейський журнал громадського здоров’я: наук.-практ. журнал. 2008. №3. С. 55–67.

Костенко Н. В. Неурядові організації: поняття, види та джерела фінансування в умовах сталого розвитку. Вісник СумДУ. Серія «Економіка». 2014. №3. С. 71 – 81.

Клос Л.Є., Назар Н.І. Соціальна робота у сфері громадського здоров’я (американський досвід). Педагогіка і психологія професійної освіти: наук.-метод. журнал. Львів. 2016. № 4. С. 122–133.

Gehlert S., Browne T. Handbook of Health Social Work. Second edition. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc. 2012. 722 р.

Вольф О. Лікарняні благодійні фонди: практики з Канади, США та Великої Британії. Громадський простір. 2019. URL: https://www.prostir.ua/?news =likarnyani-blahodijni-fondy-praktyky-z-kanady-ssha-ta-velykoji-brytaniji (дата звернення: 12.08.2019).

Альянс громадського здоров’я. 2019. URL: http://aph.org.ua/uk/pro-nas/napryamy-roboty/vil-snid/ (дата звернення: 23.12.2019).

БО «100% життя». URL: https://network.org.ua/en/about-us/ (дата звернення: 23.12.2019).

Право на здоров’я. Про нас. 2019. URL: http://www.healthright.org.ua/pro-nas/ (дата звернення: 23.12.2019).

Бойко А., Дмитришина Н., Тюленєва Н. Інтегрована програма з формування прихильності до АРТ у клієнтів ВІЛ-сервісних організацій та розвитку їхньої економічної самостійності. Частина 2. Втручання з формування прихильності до АРТ «Школа пацієнта». Київ: Поліграф плюс, 2017. 130 с.