ІННОВАЦІЙНІ ПЕДАГОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ДОШКІЛЬНІЙ ОСВІТІ: ПЕРЕВАГИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ірина Юріївна ШАХІНА
Діана Володимирівна САДОВА

Анотація

Висвітлено особливості використання інноваційних педагогічних технологій у сучасних закладах дошкільної освіти. Окреслено переваги та доцільність використання окремих педагогічних технологій з опорою на власний досвід. Інновація розглядається як процес освоєння нововведення (нового засобу, методу, методики, технології, програми тощо), що характеризує пошук, упровадження в освітній процес і творче переосмислення ідеальних методик і програм, що спрямовані на розвиток здібностей особистості дитини. Інноваційні педагогічні технології в контексті сучасної дошкільної освіти розглядаються за різним змістом, як: інструментарій; цілеспрямоване використання об’єктів, подій та відносин у виховному процесі; система інноваційних методів, способів і засобів навчання, виховання і розвитку особистості дитини в сучасних соціокультурних умовах і ін. Опираючись на власний досвід зазначено, що інноваційні технології в дошкільній освіті використовуються, в першу чергу, для підвищення якості послуг, що надаються, для реалізації зростаючих запитів батьків. Особливий інтерес представляють технології організації цілісного освітнього процесу на основі методу проектів. Широко використовуються сучасні інформаційні технології: мультфільми, дитячі розвиваючі комп’ютерні ігри, мультимедійні презентації, інтелектуальні карти знань, інтерактивні плакати та ін. Не менш привабливими в контексті їх використання є ігрові інноваційні технології, які є «фундаментом» усієї дошкільної освіти. Специфічною є технологія проблемного навчання, як спроба навчити дитину самостійного пошуку, розвивати пізнавальні та творчі здібності. Описана технологія самостійного розвитку, як різнобічний розвиток дитини, виховання її самостійності, возз’єднання світу предметів і розумових дій у свідомості дитини. Таким чином, досліджуючи проблему використання педагогами дошкільних установ сучасних педагогічних інноваційних технологій ми розглядаємо не тільки вміння застосовувати описані технології, але й те, що вони є однією з найважливіших умов професійного вдосконалення. З’являються нові можливості для реалізації дидактичних принципів індивідуалізації і диференціації навчання та виховання дітей дошкільного віку, що позитивно впливає на розвиток їх пізнавальної діяльності, творчої активності і свідомості.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
ШАХІНА, І. Ю., & САДОВА, Д. В. (2020). ІННОВАЦІЙНІ ПЕДАГОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ДОШКІЛЬНІЙ ОСВІТІ: ПЕРЕВАГИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ. Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.<Br> Серія: "Педагогічні науки", (1). вилучено із https://ped-ejournal.cdu.edu.ua/article/view/236-240
Розділ
Статті
Біографії авторів

Ірина Юріївна ШАХІНА, Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського

доцентка кафедри інноваційних та інформаційних технологій в освіті

Діана Володимирівна САДОВА, Зведенівський заклад дошкільної освіти

в.о. директора

Посилання

Грицишина Т.І. Інноваційна освіта – дошкільня-там. Освіта та розвиток обдарованої особистості. 2017. № 3. С. 65–70.

Піроженко Т. Особистість дошкільника: перспективи розвитку Тернопіль: Мандрівець, 2010. 136 с

Гульчевская В.Г. Современные педагогические технологии М.: Академия, 2015. 236 с.

Беспалько В.П. Слагаемые педагогические технологии М.: Педагогика, 1989. 192 с.

Підласий І. Педагогічні інновації. Рідна школа. 1998. № 12. С. 2–4.

Селевко Г.К. Энциклопедия образовательных технологий. В 2 т. М.: НИИ школьных технологий, 2014. Т.1. 816 с.

Дичківська І.М. Принципи управління інновацій-ними процесами у дошкільних навчальних закла-дах. Вісник Луганського національного універси-тету імені Тараса Шевченка. Педагогічні науки. 2012. № 22(1). С. 110–117.

Харченко А. Психолого-педагогічні інноваційні технології в реалізації базового компонента дошкільної освіти. Нова педагогічна думка. 2013. № 3. С. 135–137.

Лебедева В.С., Курулева Т.Г. Формирование дифференцирования мышечных усилий дошкольников. Москва, 2015. 55 с

Шовкопляс О. М. Управління інноваційною оздо-ровчою діяльністю в закладі дошкільної освіти. Молодий вчений. 2018. № 2(1). С. 311–314.

Астрейко Е.С., Шахіна І.Ю. Науково-дослідна діяльність студентів – важливий чинник підготовки кваліфікованих фахівців. Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання у підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми. Зб. наук. пр. Київ-Вінниця: Планер, 2018. Вип. 50. C. 210–216.

Губанова Н.Ф. Игровая деятельность в детском саду: Учебное пособие. М.: Мозаика-Синтез, 2013. 128 с.

Козак Л. В. Підготовка майбутніх викладачів дошкільної педагогіки і психології до інноваційної професійної діяльності: технологічний аспект. Педагогічний процес: теорія і практика. 2014. Вип. 3. С. 73–78.