ВИЗНАЧЕННЯ ТЕРМІНУ «МЕТОДИ НАВЧАННЯ» У СУЧАСНІЙ ПЕДАГОГІЧНІЙ НАУЦІ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Надія Андріївна ДАНІК

Анотація

У статті викладено трактування визначення терміну «методи навчання» у сучасній педагогіці, введено визначення поняття, що зв’язує об’єктивну і суб’єктивну сторони методів навчання. Витлумачуючи методи навчання як способи та прийоми спільної впорядкованої, взаємозв’язаної діяльності вчителів і учнів, спрямовані на оволодіння знаннями, навичками та вміннями, різнобічний розвиток розумових і фізичних здібностей, формування рис, необхідних для повноцінного життя та майбутньої професійної діяльності, обґрунтовується, що методи навчання є способами взаємопов’язаної діяльності тих, хто навчає і тих, хто навчається, що дає останнім змогу оволодівати соціальним досвідом і переосмислювати власний.

Зазначається, що методи навчання  сприяють визначенню найефективніших у конкретних умовах способів управління навчально-пізнавальною діяльністю учнів, спрямованою на досягнення мети навчання. Підкреслюється, що сучасні методи навчання створюють потрібні умови для розвитку умінь самостійно думати, орієнтуватися в новій ситуації, віднаходити свої підходи до рішення проблем, установлювати ділові контакти з аудиторією. В результаті використання сучасних методів в навчальному процесі удосконалюється емоційний відгук учнів на процес пізнання, мотивацію навчальної діяльності, інтерес на оволодіння новими знаннями, вміннями і практичному їх застосуванні сприяють розвитку творчих здібностей учнів, усного мовлення, вміння формулювати і висловлювати свою точку зору, активізують мислення

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
ДАНІК, Н. А. (2018). ВИЗНАЧЕННЯ ТЕРМІНУ «МЕТОДИ НАВЧАННЯ» У СУЧАСНІЙ ПЕДАГОГІЧНІЙ НАУЦІ. Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.<Br> Серія: "Педагогічні науки", (2). вилучено із https://ped-ejournal.cdu.edu.ua/article/view/2456
Розділ
Статті
Біографія автора

Надія Андріївна ДАНІК, Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка

систент кафедри іноземних мов та методики їх викладання

Посилання

Харламов И.Ф. Педагогика: учеб. пособие для ун-тов и пед. ин-тов. 2-е изд., перераб. и доп. М.: Высш. шк., 1990. – 575 с.

Вишневський О. Сучасне українське виховання: пед. нариси. Львів : Львівський обл. наук.-метод. Ін.-т освіти: Львівське обл. пед. т-во ім. Г. Ващенка, 1996. – 238 с.

Ильина Т.А. Педагогика. Курс лекций [для пед. ин-тов]. М.: Просвещение, 1984. 495 с.

Волохова Е.А., Юкина И.В. Дидактика: конспект лекций. Ростов н/Д: Феникс, 2004. 282 с. (Серия «Сессия без депрессии»).

Пуйман С.А. Педагогика: основные положения курса: Справоч. пос.. Минск: ТетраСистемс, 1999. 128 с.

Вулканова В.В. Понятійний словник організатора навчального процесу. Завучу для роботи. 2010. № 23–24. С. 30.

Ващенко Г. Загальні методи навчання: підручник для педагогів. Київ: Укр. видав. спілка, 1997. 415 с.

Пидкасистый П.И., Мижериков В.А., Юзефавичус Т.А. Педагогика: учебник для студ. учреждений высш. проф. образования. 2-е изд., перераб. и доп. / под ред. П. И. Пидкасистого. М.: Академия, 2014. 624 с.

Чайка В.М. Основи дидактики: навчальний посібник. Київ: Академвидав, 2011. 238 с.

Okoń W. Słownik pedagogiczny. Wydanie 3 poprawione. Warszawa: Żak, 2001. 468 s.

Савин Н.В. Педагогика: учеб. пособие для пед. уч-щ. 2-е изд., доп. М.: Просвещение, 1978. 351 с.

Алексюк А.М. Загальні методи навчання в школі. 2-е вид., перероб. і допов. Київ: Радянська школа, 1981. 206 с.

Дидактика современной школы: пособие для учителя / под ред. В. А.Онищука. Київ: Радянська школа, 1987. 350 с.

Фіцула М.М. Педагогіка: Навчальний посібник для студентів вищих педагогічних закладів освіти. 3-єº вид., перероб. і доп. Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2005. 232 с

Zaczyński W. Metodologiczna tożsamość dydaktyki. Warszawa: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne,1988. 182 р.

Сікорський П. До проблеми класифікації методів навчання. Вісник Львівського університету. Cерія педагогічна, 2003. Вип.17. С. 89–98.