ШЛЯХИ ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ МІЖОСОБИСТІСНОЇ ВЗАЄМОДІЇ У ДІТЕЙ В УМОВАХ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Анжела Василівна ПАСІЧНІЧЕНКО
Наталія Володимирівна КОВАЛЕВСЬКА

Анотація

У статті проведено аналіз психологопедагогічних досліджень щодо визначення поняття «культура міжособистісної взаємодії». Зазначено, що культура міжособистісної взаємодії – це цілісне системне утворення, яке
включає в себе уявлення особистості про правила, принципи взаємодії з іншими, практичні уміння і навички їх реалізації, внутрішнє прагнення до організації власної індивідуальної поведінки на основі загальнолюдських моральних норм поведінки і правил спілкування. Наголошено, що від культури взаємин залежить здатність особистості встановлювати конструктивний діалог, досягати взаєморозуміння у вирішенні спільних завдань, успішна комунікація в колективній діяльності. На основі аналізу
теоретико-експериментальних даних з’ясовано, що взаєминам старших дошкільників властиві конфліктність, нестабільність, використання негативних форм взаємодії, що пов’язано не лише з віковими психологічними особливостями, а і з недостатнім рівнем сформованості у них культури міжособистісних взаємин. Вивчення сучасного стану виховання культури міжособистісних взаємин у закладах дошкільної освіти засвідчує необхідність розробки доцільних шляхів його формування у дітей дошкільного віку. Наголошується, що успішна
соціалізація дитини, заснована на ефективній міжособистісній взаємодії з однолітками і умінні конструктивно вирішувати конфліктні ситуації, можлива лише за наявності у неї певного рівня культури взаємодії. Група однолітків, до якої вона потрапляє в закладі дошкільної освіти, створює найбільш сприятливі умови для формування цього утворення. Виявлено, що запорукою успішності процесу формування культури взаємин є системна, послідовна діяльність педагогів, батьків, дітей та тісна співпраця всіх учасників освітнього процесу.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
ПАСІЧНІЧЕНКО, А. В., & КОВАЛЕВСЬКА, Н. В. (2019). ШЛЯХИ ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ МІЖОСОБИСТІСНОЇ ВЗАЄМОДІЇ У ДІТЕЙ В УМОВАХ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ. Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.<Br> Серія: "Педагогічні науки", (3). вилучено із https://ped-ejournal.cdu.edu.ua/article/view/3496
Розділ
Статті
Біографії авторів

Анжела Василівна ПАСІЧНІЧЕНКО, Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка

доцент кафедри дошкільної освіти

Наталія Володимирівна КОВАЛЕВСЬКА, Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка

доцент кафедри дошкільної освіти

Посилання

Яструб О. Сутнісний аналіз поняття «культура міжособистісної взаємодії». Науковий вісник Східноєвропей-ського національного університету імені Лесі Українки. 2014. № 8. С. 81–86.

Мирончук Н.М. Формування культури міжособистісних взаємин старших підлітків у позаурочній діяльності: дис. ... канд. пед. наук: 13.00.07. Київ: Нац. пед. ун-т ім. М.П. Драгоманова, 2007. 262 с.

Сіданіч І.Л. Виховання культури взаємин батьків і дітей молодшого шкільного віку в сім'ї і школі: дис... канд. пед. наук: 13.00.07. Київ: Ін-т пробл. виховання АПН України, 2004. 214 с.

Пасічніченко А.В. Становлення статусу дітей у групі на етапі переходу від старшого дошкільного до молодшого шкільного віку: дис. …канд. психол. наук: 19.00.07. Київ: Ін-т психології ім. Г.С. Костюка АПН України, 2003. 177 с.

Пасічніченко А.В. Психологічні особливості становлення лідерських якостей у дошкільному віці. Актуальные научные исследования в современном мире: сб. научных трудов ХXIV Международной научной конференции (Переяслав-Хмельницкий, 26–27 апреля 2017 г.). 2017. Вып. 5(25). Ч. 10. С.22–25.

Колосова О.В. Колектив як фактор соціального становлення особистості старшого дошкільника. Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: педагогіка і психологія. 2014. №42. Ч.2. С. 31–35.

Рогальська І.П. Соціалізація особистості у дошкільному дитинстві: сутність, специфіка, супровід: монографія. Київ: Міленіум, 2008. 400 с.

Терещенко О.Г. Формирование гуманистической

направленности в общении детей дошкольного возраста. Достижения науки и образования. 2018. №10. С. 58–61.

Бех И.Д. Личностно-ориентированный подход: теоретико-технологические основы. Киев: Лыбидь, 2003. 280 с.

Діти і соціум: особливості соціалізації дітей дошкільного та молодшого шкільного віку: монографія/ за заг ред. Н.В. Гавриш. Луганськ: Альмаматер, 2006. 368 с.