СУЧАСНІ ІННОВАЦІЇ В ПЕДАГОГІЧНІЙ ОСВІТІ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Тимофій Михайлович ДЕСЯТОВ

Анотація

Стаття присвячена технологізації в галузі вищої педагогічної освіти, особливостям технологічного підходу до навчання, розширенню інновацій, серед яких створення та постійне оновлення цифрового контенту за кожною освітньою програмою, забезпечення вільного доступу до інформаційних ресурсів, широке використання зовнішніх і внутрішніх платформ розвитку професіоналізму академічного персоналу.

Доведено, що «кліпова» специфіка засвоєння інформації сучасною молоддю має бути врахована в професійній діяльності викладача, яка вимагає нову для дидактики і предметних методик ідею діагностичного ціле покладання в навчанні. Досліджено, що особистісно-діяльнісний підхід це концепція навчання через діяльність, що формуючись у діяльності, визначає характер цієї діяльності та комунікації.

Підкреслено, що креативна навчальна діяльність орієнтована на створення студентами креативного освітнього проекту, але головним акцентом креативної діяльності є креативна особистість, яка має специфічні характеристики якості та властивості.

З’ясовано, що говорячи про розвиток мислення студентів, однією із властивостей якого є критичність, слід зміст лекцій, практичних і лабораторних робіт спрямовувати для створення ситуацій, які дозволяють розвивати у студентів критичне оцінювання способів міркування, критичне оцінювання інформації.

Окреслено, що сукупність здібностей та навичок студентів, в яких звукова, візуальна й цифрова грамотність перетинаються, що дає можливість студентам розуміти вплив зображень і звуків, розпізнавати й використовувати цей вплив, створюючи власний контент.

Наголошено, що активне навчання сприяє виробленню у студентів навичок активної взаємодії викладача із студентами, розвиває самостійність і творче мислення, тому доцільно традиційні методи навчання доповнювати активними методами.

У статті доведено, що базовий потенціал індивідуального навчання закладений у порівняно новому науковому напрямі, що отримав назву «нейродидактика» – «нейроосвіта», «нейропедагогіка» – «нейропсихопедагогіка», що ґрунтується на вивченні закономірностей взаємодії мозку і психіки, функціональної асиметрії
мозку.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
ДЕСЯТОВ, Т. М. (2021). СУЧАСНІ ІННОВАЦІЇ В ПЕДАГОГІЧНІЙ ОСВІТІ. Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.<Br> Серія: "Педагогічні науки", (1). вилучено із https://ped-ejournal.cdu.edu.ua/article/view/4161
Розділ
Статті
Біографія автора

Тимофій Михайлович ДЕСЯТОВ, Черкаський національний університет ім. Богдана Хмельницького

доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри педагогічних наук, освітнього і соціокультурного менеджменту

Посилання

Паніна О.П. Методичні особливості надання навчального матеріалу з фізики курсантам морських ЗВО з урахуванням специфіки когнітивного сприйняття і впливу інформаційно-комунікативних чинників. Наукові записки КДПУ. Серія: проблеми методики фізико-математичної і технологічної освіти [Кропивницький], 2016. Ч. 3. С. 78–83/

Кремень В. Римське комюніке. Товариство «Знання України». URL: https://znannya.org.ua /index. php/9-blog/3793-rimske-komyunike

Луговий В.Г. Освіта дорослих в освітній системі. Десять років становлення: Досвід, дослідження, розробки і впровадження у сфері дорослого управління. Київ: В-во НАДАУ, 2005. 347 с.

A Global Imperative: The Report of the 21st Century Literacy Summit. NMC: The New Media Consortium, 2005. 32 p. URL: https://www.immagic.com/ eLi-brary/ARCHIVES/GENERAL/NMC_US/N050805G.pdf?__cf_chl_jschl_tk__

Лук’янова Л.Б. Провідні особливості навчання дорослих. Освіта дорослих: теорія, досвід, перспективи: збірник наукових праць [Київ], 2009.

Вип. 1. С. 72–80.

Сперри Р. Глаз и мозг. Восприятие. Механизмы и модели: сборник статей. М., 1974. С. 330–337.

Черниговская Т.В. Чеширская улыбка кота Шрёдингера: язык и сознание. 3-е изд. М.: Издательский Дом ЯСК: Языки славянской культуры, 2017. 314 с.

Тоффлер Е. Третя хвиля. Київ: Всесвіт, 2000. 480 с.

Роджерс Н. Творчество как усиление себя. Вопросы психологии, 1999. №1. С. 164–168.

Степанов В.Г. Нейропедагогика. Мозг и эффективное развитие детей и взрослых: возраст, обучение, творчество, профориентация: учебное пособие. 3-е изд. испр. и доп. М.: Академический проект, 2020. 343 с.