ОПИТУВАННЯ РІЗНИХ ГРУП СТЕЙКХОЛДЕРІВ ЯК ЗАСІБ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ ЗА ОСВІТНЬОЮ ПРОГРАМОЮ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Вікторія Олександрівна ФЕДОРОВА
Михайло Леонідович ШУЛЯК

Анотація

Невід’ємною складовою внутрішнього забезпечення якості освітньої програми є взаємодія між усіма видами стейкхолдерів закладу вищої освіти. Всі групи стейкхолдерів повинні бути залучені до процесу періодичного перегляду освітньої програми та інших процедур забезпечення її якості як партнери. З цією метою ЗВО повинен організовувати періодичні опитування різних груп стейкхолдерів, результати яких мають реально впливати на зміст навчання і викладання. З огляду на це в статті запропоновано основні етапи процесу проведення опитування: складання та затвердження плану-графіку проведення опитувань стейкхолдерів ЗВО на навчальний рік; обґрунтування форми проведення опитування для різних груп стейкхолдерів; формування методичного забезпечення процесу опитування (складання анкет (або переліку питань у випадку усного опитування), розміщення їх на сайті ЗВО); безпосереднє проведення опитування; представлення результатів опитування у вигляді звітів і презентацій на сайті ЗВО; врахування результатів опитування при розробці та перегляді освітньої програми. Крім того в статті обґрунтовано форми проведення опитування для різних фокус-груп з урахуванням їх специфічних потреб та зайнятості за часом. Визначено мінімально необхідний перелік питань, який надасть ґрунтовну відповідь щодо напрямків зміни освітньої програми та її окремих компонентів. Запропоновано періодичність проведення опитування для різних груп стейкхолдерів, яка визначена з урахуванням необхідності отримання інформації для наступного перегляду освітньої програми. Доведено, що організація опитування потребує індивідуального підходу у кожному конкретному випадку з урахуванням особливостей опитуваних фокус-груп та їх зайнятості. Кожна освітня програма потребує розробки своїх методів опитування та обробки інформації, що враховують її фокус, контингент здобувачів та регіональні особливості.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
ФЕДОРОВА, В. О., & ШУЛЯК, М. Л. (2021). ОПИТУВАННЯ РІЗНИХ ГРУП СТЕЙКХОЛДЕРІВ ЯК ЗАСІБ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ ЗА ОСВІТНЬОЮ ПРОГРАМОЮ. Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.<Br> Серія: "Педагогічні науки", (1). вилучено із https://ped-ejournal.cdu.edu.ua/article/view/4167
Розділ
Статті
Біографії авторів

Вікторія Олександрівна ФЕДОРОВА, Харківський національний автомобільно-дорожній університет

кандидатка економічних наук, доцентка кафедри економіки і підприємництва

Михайло Леонідович ШУЛЯК, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка

доктор технічних наук, завідувач кафедри тракторів і автомобілів

Посилання

Стандарти і рекомендації щодо забезпечення якості в Європейському просторі вищої освіти (ESG). Київ: ТОВ «ЦС», 2015. 32 c.

Порадник щодо заповнення відомостей самооцінювання освітньої програми. URL: https://cutt.ly/elDeSGR (дата звернення: 11.01.2021).

Рекомендації щодо застосування критеріїв оцінювання якості освітньої програми. URL: https://cutt.ly/QlDeaQ6 (дата звернення: 10.01.2021).

Методичні рекомендації для експертів Національного агентства щодо застосування Критеріїв оцінювання якості освітньої програми. URL: https://cutt.ly/mgTFbOk (дата звернення: 10.01.2021).

Рашкевич Ю.М. Освітні програми: побудова, опис, визнання. URL: https://cutt.ly/GgTJsTd (дата звернення: 25.12.2020).

Захарченко В.М., Луговий В.І., Рашкевич Ю.М., Таланова Ж.В. Розроблення освітніх програм. Методичні рекомендації. Київ: ДП «НВЦ «Пріоритети», 2014. 120 с.

Розроблення освітніх програм. Методичні рекомендації. URL: https://cutt.ly/BlDtNu3 (дата звернення: 05.01.2021).

Про освіту: Закон України від 2017 р. № 2145-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19 (дата звернення: 10.12.2020).

Про вищу освіту: Закон України від 01.07.2014 року № 1556-VII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18 (дата звернення: 13.12.2020).

Тверезовська Н.Т., Сидоренко В.К. Методологія педагогічного дослідження: навч. посіб. Київ: Центр учбової літератури, 2013. 440 с.