ХМАРНІ СЕРВІСИ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ СПІЛЬНОЇ РОБОТИ НАД ДОКУМЕНТАМИ У РЕЖИМІ РЕАЛЬНОГО ЧАСУ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Оксана Геннадіївна МЕДВЕДОВСЬКА
Валерій Валерійович ЯЦЕНКО

Анотація

У запропонованому дослідженні розглядаються хмарні сервіси для підтримки спільної роботи над документом в режимі реального часу. При переході до змішаної форми навчання (blended learning) даний інструмент дозволяє здійснити взаємодію викладачів з учнями з будь-якої точки земної кулі. У процесі підготовки публікації були розглянуті та проаналізовані наступні хмарні програмні продукти, що підтримують функцію колективної роботи: Microsoft Word 365, Google Docs, Zoho Write, DropBox, Box, OneDrive, Google Drive, DropBox Paper, Notejoy, Slite, SMASHDOCs, Evernote, Authorea.  Розглядалася тільки безкоштовна версія програмних продуктів.

У статті проведено порівняльний аналіз зазначених вище хмарних сервісів, розглянуто ступінь популярності досліджуваних хмарних продуктів у світі і в Україні за допомогою web-аналітичного інструменту Google Trends. Виявлено можливість включення розглянутих програмних продуктів до навчального процесу вищих навчальних закладів (ВНЗ) України. Зазначено, що спільна робота над документом в режимі реального часу, спрощує контакт між викладачем і студентами, забезпечуючи як індивідуальну роботу викладача зі студентом, так і групову роботу, наприклад, в проектній діяльності, незалежно від географічного розташування учасників.

У процесі вивчення питання було зроблено висновок про підвищення ефективності навчального процесу при використанні хмарних продуктів, у тому числі внаслідок підвищення зацікавленості учнів при перенесенні навчальної роботи в середовище Інтернет, яка є для студентства добре знайомою і комфортною, що призводить до підвищення мотивації у вивченні даного конкретного питання.

На завершення було зроблено висновок, що найпотужнішим інструментом для організації спільної роботи над документом в режимі реального часу, може бути використаний не тільки в процесі навчання в університеті, але і що найбільш важливо в майбутній професійній діяльності сучасного студента, оскільки, на світовому ринку праці зростає число людей, що працюють віддалено. Оволодівши професійними навичками організації роботи на відстані, теперішня молодь буде більш  конкуренто спроможною на ринку праці.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
МЕДВЕДОВСЬКА, О. Г., & ЯЦЕНКО, В. В. (2021). ХМАРНІ СЕРВІСИ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ СПІЛЬНОЇ РОБОТИ НАД ДОКУМЕНТАМИ У РЕЖИМІ РЕАЛЬНОГО ЧАСУ. Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.<Br> Серія: "Педагогічні науки", (1). вилучено із https://ped-ejournal.cdu.edu.ua/article/view/4180
Розділ
Статті
Біографії авторів

Оксана Геннадіївна МЕДВЕДОВСЬКА, Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка

кандидатка фізико-математичних наук, доцентка, доцентка кафедри інформатики

Валерій Валерійович ЯЦЕНКО, Сумський державний університет

кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри економічної кібернетики

Посилання

Browser Market Share Worldwide. URL: https://gs.statcounter.com/browser-market-share (дата звернення 18.02.2021).

Поширені запитання про дані Google Трендів. URL: https://support.google.com/trends/answer/4365533?hl=uk

Шубенкова І.А., Кухарєв С.О., Поповська А.В. Модуль оптимізації макета в структурі текстового онлайн редактора. Інтернаука: міжнародний науковий журнал, 2018. 8(1). С. 125–131. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/mnj_2018_8%281%29__30.

Яценко В.В., Медведовська О.Г. Особливості використання хмарного сервісу Microsoft OneDrive в сучасній системі освіти. Наукові записки. Серія: Педагогичні науки [Кропивницький], 2018. Вип. 173. С. 255–259.

Кирвас В.А. Современные облачные информационные технологии совместной работы. Экспертные оценки элементов учебного процесса: программа и материалы XIX межвуз. науч.-практ. конф., Харьков, 25 нояб. 2017 г. С. 35–43.

Федушко С., Садова С., Скірка І. Аналіз ефективних інтернет-сервісів для управління часом студентів вищих навчальних закладів. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: Інформатизація вищого навчального закладу: збірник наукових праць, 2017. №879. С. 121–128.

Slite URL: https://slite.com/?utm_source=google-ads&utm_medium=cpc&utm_campaign=brand&gclid=EAIaIQobChMIy_HG_tX47gIV5kiRBR0xJAa6EAAYASAAEgJNHvD_BwE (дата звернення 20 лютого 2021 р.).

SMASHDOCs. URL:https://www.smashdocs.net/en/ (дата звернення 20 лютого 2021 р.).

Authorea URL: https://www.authorea.com/ (дата звернення 20 лютого 2021 р.).

Notejoy. URL: https://notejoy.com/login (дата звернення 20 лютого 2021 р.).