СЕРЕДОВИЩЕ ЯК УМОВА ФОРМУВАННЯ ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДИТИНИ РАННЬОГО ВІКУ - Швидка, Світлана Олександрівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2017)
У статті досліджується зміст поняття «середовище» як важливої умови формування пізнавальної діяльності дитини раннього віку. Аналізуються основоположні теорії середовища, зокрема теорії М. Монтессорі, Р. Штайнера, С. Френе. Особливе місце автор відводить дослідженню концепції вітчизняного педагога С. Русової про відповідність розвивальне-ігрового середовища природним задаткам дитини. Автор статті визначає типологію, структуру, чинники, принципи розвивально-ігрового середовища, розкриває провідні умови його створення. У статті підкреслюється взаємозв’язок розвитку пізнавальної діяльності дитини раннього віку та середовища, яке його оточує.