ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ПРОФЕСІЙНИХ УЧИЛИЩ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ XIX ‒ НА ПОЧАТКУ XX СТ. - Єфімов, Дмитро Володимирович (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2017)
У статті розглядається педагогічні ініцативи, заслуги та їх вплив на навчальні заклади Донбасу. Тодішним педагогам належить велика заслуга у виявленні ролі початкової професійної школи у розвитку особистості майбутнього робітника. На організацію педагогічної праці вчителів початкової школи позитивно вплинули :соціально-політичні та економічні умови, скасування кріпацтва та проведення реформ головних аспектів життя суспільства.