РОЗВИТОК УНІВЕРСИТЕТСЬКОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ: ФЕНОМЕН ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ - ТЕРЕНТЬЄВА, Н. (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2017)
На основі проведеного аналізу окреслено університетську освіту як історико-культурний феномен, який має свою давню історію, традиції, трансформативно-оновлюючий потенціал для усіх сфер суспільства. Здійснена загальна характеристику розвитку університетської освіти України у період другої половини ХХ – першої половини ХХІ століття дала змогу виокремити такі періоди її розвитку: період радянської доби та період незалежної України, які включають по два етапи: поєднання освіти і науки (50-і – 70-і рр. ХХ ст.); модернізації в епоху нестабільності (80-і рр. ХХ ст.);– інтегрування освіти, науки і виробництва (90-і рр. ХХ – початок ХХІ ст. / 2003 р.); реформаційні процеси в умовах євроінтеграції (2004 – 2014 рр.)) та виокремити тенденції розвитку, притаманні кожному періоду.