ГУМАНІСТИЧНА ПАРАДИГМА ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ - Малишевська, Ірина Анатоліївна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2017)
Стаття присвячена теоретичному аналізу соціально-гуманістичної функції інклюзивної освіти, в основу якої покладена ідеологія, що виключає будь-яку дискримінацію дітей і забезпечує рівне ставлення до усіх, створюючи особливі умови для дітей, які мають особливі освітні потреби. Сьогодні вітчизняна система освіти під впливом світових гуманістичних вимог перебуває у стані реформування, яке обумовлене соціально-економічними, політичними і духовно-культурними перетвореннями в оновленому суспільстві. Дослідження проблем інклюзивної освіти у світлі сучасних демократичних перетворень у країні потребує аналізу її філософії та гносеології, емпіричного досвіду її розвитку і впровадження, усвідомлення її актуальності і надзвичайності як соціально-гуманістичної парадигми. Вивчення, узагальнення та усвідомлення світового і вітчизняного досвіду дозволить розв’язати усі сумніви у необхідності навчання дітей з особливими освітніми потребами на гуманістичних засадах, акумулювати різні підходи, механізми і технології інтеграційних освітніх процесів сьогодення, виокремити недоліки і намітити перспективні шляхи розвитку інклюзивної освіти в Україні.