РОЗУМОВЕ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ ЯК ПРЕДМЕТ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ЛАБОРАТОРІЇ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ (60-ТІ РОКИ ХХ СТОЛІТТЯ) - АРТЕМОВА, Любов Вікторівна; САЯПІНА, Світлана Анатоліївна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2017)
У статті наголошено на тому, що період раннього дитинства характеризується значними психофізіологічними можливостями. Доведено, що Інститут дошкільного виховання Академії педагогічних наук СРСР дослідив виявлення педагогічних умов, що підвищують рівень інтелектуального та мовленнєвого розвитку дітей раннього віку. Акцентовано на тому, що у досліджуваний час мало було розроблено або зовсім не вивчено питання: про програмне та можливе планомірне повідомлення дітям доступних для цього віку знань і формування умінь; про специфіку проведення занять; про навчальні прийоми; про стимулювання мовної та інтелектуальної активності дітей; про використання емоційно-художніх засобів (фольклор, художня література, картинки); щодо розвитку предметно-знарядної діяльності вже в ранньому віці.