КОНЦЕПЦІЯ РІВНОСТІ ОСВІТНІХ ШАНСІВ В ЯПОНСЬКІЙ СИСТЕМІ ОСВІТИ - БОЧАРОВА, Олена Анатоліївна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2017)
Автор представляє дві теоретичні концепції рівності шансів Torstena Huséna: меритократичну і егалітарну в японській освітній політиці починаючи від 40-х років ХХ ст. і до теперішнього часу. Зміст першої полягає у тому, що всі учні повинні мати шанс для розвитку своїх здібностей і інтересів. З меритократичної точки зору успіх або шкільна поразка залежать виключно від зусиль і заслуг конкретного учня, що є прикладом селекції. Друга наголошує на тому, що завданням шкільної освіти є: надання однакових освітніх можливостей всім учням; ліквідація селекції учнів; «цілісність» освітньої системи, а також створення оптимальних можливостей для повноцінного розвитку індивідуальних здібностей дітей і молоді. У статті зроблено спробу визначення чинників, що призводять до змін в освіті.