ВИЗНАЧЕННЯ ТЕРМІНУ «МЕТОДИ НАВЧАННЯ» У СУЧАСНІЙ ПЕДАГОГІЧНІЙ НАУЦІ - ДАНІК, Надія Андріївна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2018)
У статті викладено трактування визначення терміну «методи навчання» у сучасній педагогіці, введено визначення поняття, що зв’язує об’єктивну і суб’єктивну сторони методів навчання. Витлумачуючи методи навчання як способи та прийоми спільної впорядкованої, взаємозв’язаної діяльності вчителів і учнів, спрямовані на оволодіння знаннями, навичками та вміннями, різнобічний розвиток розумових і фізичних здібностей, формування рис, необхідних для повноцінного життя та майбутньої професійної діяльності, обґрунтовується, що методи навчання є способами взаємопов’язаної діяльності тих, хто навчає і тих, хто навчається, що дає останнім змогу оволодівати соціальним досвідом і переосмислювати власний. Зазначається, що методи навчання сприяють визначенню найефективніших у конкретних умовах способів управління навчально-пізнавальною діяльністю учнів, спрямованою на досягнення мети навчання. Підкреслюється, що сучасні методи навчання створюють потрібні умови для розвитку умінь самостійно думати, орієнтуватися в новій ситуації, віднаходити свої підходи до рішення проблем, установлювати ділові контакти з аудиторією. В результаті використання сучасних методів в навчальному процесі удосконалюється емоційний відгук учнів на процес пізнання, мотивацію навчальної діяльності, інтерес на оволодіння новими знаннями, вміннями і практичному їх застосуванні сприяють розвитку творчих здібностей учнів, усного мовлення, вміння формулювати і висловлювати свою точку зору, активізують мислення