PECULIARITIES OF PROFESSIONAL TRAINING OF PRE-SCHOOL TEACHERS: RUSSIAN EXPERIENCE - КАЛІЧАК, Юрій Львович (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2018)
У статті йдеться про особливості професійної підготовки фахівців із дошкільної освіти в Російській Федерації. Схарактеризовано особливості організації освітнього процесу на педагогічних факультетах російських університетів, досліджено професійні функції вихователя. Доведено, що стан системи підготовки педагогів дошкільної освіти в Росії, тенденції його становлення та розвитку визначаються, з однієї сторони, загальнодержавними завданнями, культурною динамікою суспільства, перетвореннями суспільного дошкільного виховання в цілому по країні, а з другої – регіональними особливостями, що зумовлені географічними, демографічними, етнічними та іншими чинниками. Акцентовано на тому, що концепції професійної підготовки фахівців дошкільної освіти діляться на традиційні й інноваційні. Перші спрямовані на формування грамотності, підготовленості і готовності майбутнього педагога до професійної діяльності з акцентом на технологічному її аспекті, другі – на формування зазначених компонентів підготовки, перш за все, як засобів самореалізації та розвитку студентів. Схарактеризовано особливості нової державної стратегії модернізації педагогічної освіти на сучасному етапі, яка передбачає такі напрями: гуманізація і гуманітаризація змісту педагогічної освіти, створення комплексів неперервної освіти, перехід на багаторівневу підготовку педагогів, створення регіональних педагогічних університетів, орієнтація на випуск конкурентоспроможних фахівців із високою професійною й загальнонаукової підготовкою, комп’ютеризація підготовки педагогів, перехід на нові форми і засоби навчання. З’ясовано сучасні тенденції професійної підготовки вихователів закладів дошкільної освіти в російських закладах вищої освіти, здійснено аналіз різноманітних історико-педагогічних досліджень, що дозволяє визначити передумови становлення та розвитку системи професійної підготовки вихователів закладів дошкільної освіти. Наголошено, що випускник педагогічного факультету університету повинен бути готовий до роботи в умовах конкурентності на ринку праці, розуміти, що міцно зайняти свою нішу на цьому ринку і самореалізуватися в набутій професії можливо тільки, володіючи високим рівнем професіоналізму, мобільністю й ініціативністю. Установлено, що сучасний педагог дошкільної освіти готує своїх вихованців до життя в зовсім інших, ніж раніше, умовах, а тому нині він, насамперед, – особистість, яка здатна творчо мислити, приймати самостійні, часом нестандартні рішення, прогнозувати успіх своєї діяльності, брати на себе відповідальність за результат, активно застосовувати наукові методи роботи і проявляти соціальну активність. Звідси і потреба зростання якості підготовки педагога.