НОВІ ЗАВДАННЯ УПРАВЛІННЯ ЗАГАЛЬНОЮ СЕРЕДНЬОЮ ОСВІТОЮ В УМОВАХ ДЕМОКРАТИЗАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА - Лісова, Наталія Іванівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2018)
Розкрито погляди вчених на сутність понять «реформування та модернізація освіти», їх роль в українському суспільстві в період трансформаційних процесів; здійснено аналіз наукових праць, у яких висвітлюються проблеми управління загальною середньою освітою в умовах демократизації та децентралізації влади; особливу увагу звернено на чинники, які впливають на ефективність управління загальною середньою освітою, зокрема, на її розвиток в об’єднаних територіальних громадах, вирішення завдань щодо надання якісної освіти в складній соціально-культурній системі «учень – школа – громада» відповідно до основних положень Закону «Про освіту» і Концепції «Нова українська школа. Наголошено на актуальності змін у підготовці вчителя, а також керівника закладу освіти. Запропоновано судження окремих авторів, а також власні щодо означеної проблеми; підкреслено особливу значущість цінностей у формуванні особистості учня як людини з новим мисленням, емоційно-ціннісним ставленням до життя, до себе та інших. Подано нові завдання, які визначено новим Законом «Про освіту» та Концепцією «Нова українська школа» і які безпосередньо торкаються управлінської діяльності керівника закладу освіти, а також перелік основних напрямів його управлінської діяльності. Звернено увагу на внесення змін у діяльність органів управління загальною середньою освітою і вимоги до здійснення ними функцій на сучасному етапі реформування й модернізації освіти.