INFORMATIONAL AND COMMUNICATIONAL TECHNOLOGIES OF SUPPORT IN A PRODUCTIVE TEACHING OF PHYSICS IN THE SECONDARY SCHOOL - MYKOLAIKO, Volodymyr (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2018)
Наведено результати аналізу досвіду застосування засобів ІКТ підтримки у продуктивному навчанні фізики. Показано, що для підвищення якості навчання необхідним є впровадження вебтехнологій, а саме: освітніх веб-сайтів і блогів, які передбачають інформаційно-презентаційну, консультативну, інформаційно-методичну, просвітницьку, навчальну підтримку діяльності вчителя й учня, відкривають нові можливості взаємодії з суспільством. Обмін даними будь-якого змісту (текстові документи, аудіо-відео файли, архіви, програми) можливий завдяки електронній пошті (e-mail). Одним із дієвих засобів підвищення ефективності продуктивного навчання фізики є електронні підручники, які забезпечують неперервність і повноту дидактичного циклу процесу навчання, представляють теоретичний матеріал, забезпечують тренувальну освітню діяльність і контроль рівня знань, а також інформаційно-пошукову діяльність, математичне та імітаційне моделювання з комп’ютерною візуалізацією і сервісні функції за умови здійснення інтерактивного зворотного зв’язку. Обґрунтовано, що найбільш універсальним технічним засобом продуктивного навчання є електронна інтерактивна дошка, яка надає вчителю й учням унікальне поєднання комп’ютерних і традиційних методів організації освітньої діяльності: з її допомогою можна працювати практично з будь-яким програмним забезпеченням і одночасно реалізовувати різні прийоми індивідуальної і колективної, публічної («відповідь біля дошки») роботи учнів. Розглянуто актуальність застосування на уроках фізики мультимедійних технологій. Однією з беззаперечних переваг засобів мультимедії показано можливість розроблення на їх основі інтерактивних комп’ютерних презентацій із фізики. З упровадженням ІКТ змінюються сама структура освітнього процесу, форма подачі знання, і, що найважливіше, – комунікація між тим, хто навчає, і тим, кого навчають. Проведення уроків при комплексному застосуванні продуктивних та інформаційно-комунікаційних технологій забезпечує набуття учнями не тільки глибоких і міцних знань, а й вміння розвивати інтелектуальні, творчі здібності, самостійно набувати нових знань і працювати з різними джерелами інформації.