DOŚWIADCZENIA EDUKACYJNE SENIORÓW W NARRACJACH BIOGRAFICZNYCH SŁUCHACZY KUJAWSKO-DOBRZYŃSKIEGO UNIWERSYTETU TRZECIEGO WIEKU WE WŁOCŁAWKU - Brzezińska, Renata (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2016)
Uczenie się jako styl życia staje się ważną ideą dla niektórych seniorów, którzy decydują się na poszukiwanie kolejnych , miejsc” edukacji . Część z nich odnajduje się w szeregach Uniwersytetu Trzeciego Wieku, który stanowi jedną z pozaszkolnych form kształcenia ustawicznego. W artykule przedstawiono rolę jaką pełni Kujawsko –Dobrzyński Uniwersytet Trzeciego Wieku we Włocławku na rzecz kształcenia ustawicznego, w aspekcie efektów edukacji dostrzeganych przez jego słuchaczy. Do badań wykorzystano metodę biograficzną, a jej główną formę stanowiły pisemne wypowiedzi słuchaczy UTW, przygotowane pod hasłem: , Kartka z pamiętnika. Nigdy nie jest za późno na edukację”.