РИЗИКИ ПЕРЕРИВАННЯ СТУДЕНТОМ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ: ОЦІНЮВАННЯ НА РІВНІ КОРИСТУВАЧА ОСВІТНЬОЇ ПОСЛУГИ - МІРОВСЬКА, Маріола (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2018)
На підставі аналізу як окремих випадків, так і статистичних даних трьох закладів вищої освіти щодо відрахування чи переведення студента на вечірню/заочну форми навчання було встановлено, що навчання студента у закладі вищої освіти є нестабільним процесом, який несе у собі численні ситуативні ризики незавершення процесу навчання. Ситуативна обумовленість такого ризику пов’язана перш за все із фінансовою несамостійністю студента, його особливостями вікового розвитку, де пріоритетом виступає зорієнтованість на перехід в самостійне життя при несформованих для цього особистісних та економічних ресурсів, а також на вибір шлюбного партнера, що вимагає часових затрат, знижуючи тим самим його ресурси для реалізації завдань навчального процесу а також станом його родини як основного гаранта його навчання у закладі вищої освіти. Проведений аналіз документів ЗВО показав, що більший відсоток відрахувань студентів відмічається у ситуаціях їх навчання за власні кошти. Ситуація відрахування, як правило, наступає після численних пропусків занять студентом, а остаточною межею виступає сесія. Аналіз ведення випадків студентів показав, що ситуацію відрахування можна упередити через врахування соціальної ситуації студента на момент його вступу до ЗВО і здійснення інституційного управління щодо виявлених чинників ризику а також інформування студента про його можливості та форми підтримки. Новизною роботи є представлення методу ведення випадку як двостороннього процесу оцінки та підтримки студента в процесі його навчання. Перспективними питаннями розвитку закладу вищої освіти в умовах становлення інформаційного суспільства має стати заходи по розширенню системи підтримки студента на основі вивчення його потреб та запитів, створення простору для саморозвитку та самоорганізації, введення кейс-менеджменту як на рівні організації так і окремого випадку.