ДОСЛІДЖЕННЯ ФЕНОМЕНА «ПРОФЕСІЙНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ» ВЧИТЕЛЯ У НАУКОВІЙ ЛІТЕРАТУРІ - Фесенко, Оксана (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2016)
У статті розкрито сутність феномена «професійна компетентність» у зарубіжній та вітчизняній науковій літературі; проаналізовано основні підходи сучасних дослідників стосовно визначення змісту професійної компетентності, висвітлюється неоднозначність науковців до вирішення зазначеного питання. Досліджуваний феномен визначений як багатогранне, системне утворення із широким спектром складових, кожна з яких може бути представлена як самостійне утворення – певна компетенція, необхідна складова «професійної компетентності» педагога. У статті підкреслюється процесуально-динамічний характер формування професійної компетентності як особистісного новоутворення в процесі професійно-педагогічної діяльності вчителя. З метою уточнення структури професійної компетентності всі її компоненти класифіковані як універсальні та спеціальні. В структурі професійної компетентності вчителя виділені два блоки, які складені із компетентностей наступного порядку. Блок універсальних компетентностей сформований науково-теоретичною, діяльнісною, валеологічною компетентностями. Блок спеціальних компетентностей вчителя відображає специфіку певного напряму в освіті.