РОЛЬ МОТИВАЦІЇ В ПРОЦЕСІ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ПЕРЕКЛАДАЧІВ - КАЛИНИЧ, Марія Василівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
У статті розглядається проблема ролі мотиваційного компоненту в процесі формування професійної компетентності майбутніх перекладачів. Обґрунтовано значимість перекладацької діяльності в сучасних умовах. Підкреслюється важливість міжмовної комунікації у налагодженні культурних, економічних, соціальних, політичних зв’язків між державами, що забезпечує більш повне розуміння особливостей та специфіки розвитку інших народностей та націй у світовому масштабі. Наголошується на значенні вивчення іноземних мов, що значно сприяє процесам глобалізації, притаманних сучасному розвитку людської цивілізації. Концентрується увага на тому, що велику потребу в перекладах і перекладачах викличе подальше поширення міжнародних контактів, обмін в галузі культури, спорту, туризму, проведення різних міжнародних форумів, зустрічей і переговорів в численних міжнародних, урядових і неурядових організаціях. Наводяться результати анкетування та соціологічного опитування студентів, щодо їх мотивації з вибору професії перекладача і приходе до висновку, що на розвиток мотивації студентів до навчання і оволодіння професією перекладача впливає рівень організації навчального процесу, технології та методики, застосування інтерактивних методів та педагогічних прийомів, що значно розширюють зацікавленість та інтерес студентів до вивчення мов та перекладацьких дисциплін зокрема.