МОТИВАЦІЯ НАВЧАННЯ – ВАЖЛИВА ДИДАКТИЧНА УМОВА ФОРМУВАННЯ ПІЗНАВАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ В КОНТЕКСТІ ДІЯЛЬНІСНОГО ПІДХОДУ - ШМИР, Марія Федорівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
Розглядається проблема підготовки вчителів іноземної мови, як фахівців нового типу, що є найважливішою умовою відродження всієї вітчизняної культури, її інтеграції в європейське співтовариство. Приділяється особлива увага дидактичним умовам, що сприяють забезпеченню формування пізнавальної діяльності студентів, окреслюються складові компоненти пізнавальної діяльності та цілеспрямованості, які в сукупності проявляються у навчальній мотивації. Мотивація визначається як регуляторкомпонент навчальної діяльності. Регуляція ефективності успішності здійснюється як «жорсткими», так і «гнучкими» регуляторами. До «жорстких» регуляторів належить інтелект, психофізіологічні властивості індивіда, до «гнучких» – когнітивні стилі, мотивація. Простежується позитивний вплив на рівень мотивації упровадження діяльнісного підходу у навчальний процес. Перспективи подальшого дослідження вбачаються у розгляді пізнавальних умінь, які визначають продуктивність навчальнопізнавальної діяльності.