ПОЗИЦІЯ РЕФЛЕКСІЇ В ПРОЦЕСІ САМОАКТУАЛІЗАЦІЇ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ - БОРИСОВ, Вячеслав Вікторович; ГЕВКО, Ігор Васильович (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
Запропонована робота присвячена питанням рефлексії професійної педагогічної діяльності та самоактуалізації майбутніх вчителів початкових класів. У статті розглядається питання професіоналізму вчителя початкових класів в контексті ідей особистісно-орієнтованої освіти. Парадигма запропонованого дослідження ґрунтується на основних положеннях раціогуманістичного підходу, який латентно обіймає методологічні засади, що стосуються сучасної постнекласичної, трансдисциплінарної епістемології. Рефлексія в процесі самоактуалізації майбутніх вчителів початкових класів уявляється процесом усвідомлення педагогічних проблем, їх аналізу та визначення перспективних шляхів їх вирішення. У представленні рефлексійних процесів, що спрямовані здійснювати самозміну особистості у професійному становленні, вважаємо визначення її видів: екстравертної рефлексії, що забезпечує визначення орієнтирів професійної реалізації особистості, та інтровертної рефлексії, що забезпечує аналіз особистісних ресурсів майбутнього вчителя початкових класів щодо доцільності руху за обраним професійним напрямом. Зважаючи на це, позиція рефлексії в процесі самоактуалізації майбутніх вчителів початкових класів вбачаємо у співвіднесенні можливостей власного «Я» з тим, що вимагає обрана професія. Зазначимо, що кожна професія відповідає уявленням про неї, що складаються у професіоналів і у соціуму. Але не завжди ці уявлення співпадають за образами і характеристиками. Рефлексія допомагає людині сформулювати очікувані результати, окреслити цілі подальшої професійної педагогічної діяльності, скорегувати особистий професійний шлях. Значущість рефлексії для вчителів початкових класів зумовлено тим, що їх діяльність є багатофункціональною. Вчитель початкових класів має забезпечувати виконання наступних функцій: навчальної, виховної, методичної, педагогічної дослідницької, прогностичної, здоров’язбережувальної. Рефлексія активно впливає на продукування інноваційних ідей, реалізація яких можлива за умови самоактуалізації особистості. Аналіз позиції рефлексії в процесі самоактуалізації майбутніх вчителів початкових класів дозволяє акцентувати увагу на такій особливості педагогічної рефлексії вчителів початкових класів: готовності діяти в ситуаціях із високою мірою невизначеності, що обумовлено сформованістю вмінь вчителя усвідомлювати бар’єри професійної педагогічної діяльності, визначати шляхи їх подолання.