СТРУКТУРА ХУДОЖНЬО-ЕСТЕТИЧНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ МАЙБУТНІХ КОРЕКЦІЙНИХ ПЕДАГОГІВ: ПРОБЛЕМИ ТА МЕТОДИ ДІАГНОСТИКИ - МАНЬКО, Олена Григорівна; ШАРНІНА, Маріанна Валеріївна; ГНАТКО, Тетяна Павлівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
У статті аналізуються сучасні наукові під-ходи до розуміння сутності художньо-естетичної компетенції, її значення в процесі реалізації професійної діяльності корекційного педагога. Художньо-естетична компетенція виступає складною комплексною інтегральною характеристикою особистості, забезпечує особистість можливостями самореалізації у творчій діяльності. Метою статті виступає обґрунтування методів діагностики, які можуть бути викори-стані в процесі виявленні рівня сформованості художньо-естетичної компетенції. Основними методами дослідження в статі виступали аналіз теоретичних джерел за те-мою дослідження, досвід педагогічного моделю-вання. В результаті проведеного дослідження дове-дено, що художньо-естетична компетенція виступає складною інтегральною характерис-тикою, в структурі якої умовно можна виділи-ти когнітивний, афективний, регулятивний та рефлексивний компоненти. Виявлення струк-тури художньо-естетичної компетенції дозво-ляє обґрунтувати комплекс методів діагности-ки, призначених для проведення діагностичної роботи з майбутніми корекційними педагогами. Наукова новизна отриманих результатів визначається розробкою діагностичного ін-струментарію, який дозволить виявляти рі-вень сформованості досліджуваної компетенції. Результати дослідження, запропоновані діа-гностичні методики можуть бути використані в практиці роботи з учнями старших класів та студентами.