ОРГАНІЗАЦІЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ ДІАЛЕКТОЛОГІЇ: УКРАЇНСЬКИЙ ТА БІЛОРУСЬКИЙ ДОСВІД - МАРЄЄВ, Дмитро Анатолійович; ЧАРНЯКЕВИЧ, Юрій Валерійович (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
У статті висвітлено проблему організації самостійної роботи здобувачів вищої освіти під час вивчення курсів української та білоруської діалектології. Відзначено, що самостійна робо-та є формою організації освітнього процесу, під час якої здобувач вищої освіти оволодіває визна-ченим викладачем начальним матеріалом без безпосередньої участі педагога, але під його контролем. Самостійна робота передбачає підготовку до лекцій, практичних і семінарсь-ких занять, опрацювання рекомендованої літе-ратури, опрацювання тем і питань, що не роз-глядаються в лекційній частині курсу, вико-нання завдань в аудиторії та позааудиторно. Проаналізовано навчально-методичне забезпе-чення із дисциплін та виокремлено найпошире-ніші види завдань самостійної роботи: репроду-ктивні, аналітичні, евристичні й дослідницькі. Запропоновано власний досвід організації само-стійної роботи з діалектології.