АКАДЕМІЧНА ВОКАЛЬНО-ВИКОНАВСЬКА КУЛЬТУРА СТУДЕНТІВ МУЗИЧНИХ КОЛЕДЖІВ: ДО ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ - МОЛЬДЕРФ, Тетяна Михайлівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
Схарактеризовано загальнонауковий зміст поняття академічної вокально-виконавської культури студентів музичних коледжів. Дове-дено, що формування поняття академічної вокально-виконавської культури є складним процесом, для усвідомлення якого необхідне з’ясувати зміст понять вокальної культури, виконавської культури, вокально-виконавської культури, культури власного вокального вико-нання, академізму. Доведено, що формування поняття академічної вокально-виконавської культури відбувається в зоні взаємодії кількох понятійних локусів. На основі кількох визначень з’ясовано, що еталонність академічності є органічним чинником вокальної культури особистості. Спрямованість виконавської, вокально-виконавської діяльності до найвищого прояву майстерності, відзначена на прикладі ряду визначень, кореспондує з еталонністю академічності, надає цьому різновиду вокальної підготовки найвищого художньо-естетичного сенсу. Академічна вокально-виконавська культура історично стає виразником системи суворих правил, регламентованих виконавських прийомів, які пройшли випробовування часом і були доведені до рівня художньо-виконавської традиції. Академічна вокально-виконавська культура є складовою мистецтва прекрасного співу, але й водночас – дуже складною системою вдосконалення, починаючи від вибудовування звуку в особистій манері виконання, оволодіння якою передбачає засвоєння великої кількості методичних узагальнень. На основі аналізу міждисциплінарних науко-вих джерел розкрито сутність феномену ака-демічної вокально-виконавської культури та запропоновано авторську інтерпретацію його змісту. Академічну вокально-виконавську ку-льтуру студентів музичних коледжів визначе-но як цілісну фахову якість, яка інтегрує здат-ність студентів музичних коледжів до майсте-рного втілення художньо-образного змісту во-кального твору на основі використання ком-плексу еталонних етико-естетичних, вокаль-но-виконавських, методико-педагогічних знань, умінь та навичок академічного співу.