ВІДПОВІДНІСТЬ МЕТОДІВ ПРОГРАМНИМ РЕЗУЛЬТАТАМ НАВЧАННЯ - ФЕДОРОВА, Вікторія Олександрівна; ШУЛЯК, Михайло Леонідович (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
Проаналізовано співвіднесеність методів на-вчання програмним результатам, сформульо-ваним у відповідності із загальноприйнятою в міжнародному освітньому середовищі класифі-кацією. На основі систематизації літературних джерел узагальнено правила формулювання програмних результатів навчання на різних рівнях складності в трьох сферах: когнітивній (за Б. Блумом), афективній (за Д. Кратволом) та психомоторній (за Р. Дейвом). Наведено приклади формулювання результатів навчання із затверджених стандартів вищої освіти за різними спеціальностями. Обґрунтовано, що досягнення програмних результатів навчання різних рівнів складності у зазначених трьох сферах вимагає застосу-вання конкретних методів навчання. Однак наразі вирішенню даного питання в літератур-них джерелах не приділено достатньої уваги. З огляду на це за допомогою логічного аналізу та системного підходу обґрунтовано методи навчання, використання яких дозволяє досягати програмні результати зазначених рівнів складності. Зазначено, що на кожному рівні у певній сфері доцільно використовувати методи відповідної складності з поступовим збільшен-ням частки відповідальності здобувача та зме-ншення ролі викладача. Виявлено, що застосування однакового під-ходу до підбору методів викладання відповідно до програмних результатів навчання на різних спеціальностях та/або освітніх програмах не є доцільним, бо кожна з таких програм має свої унікальні особливості (фокус). Забезпечення такої унікальності потребує від закладу вищої освіти застосування гнучкої системи методів та форм навчання, що покладає додаткову відповідальність на гаранта освітньої програми та підвищує вимоги до кваліфікації членів прое-ктної групи. Саме тому викладені в статті рекомендації носять узагальнений характер і потребують додаткового уточнення у відповід-ності з особливостями викладання на конкрет-ній освітній програмі