ОРГАНІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ ПРОФІЛЬНИХ КЛАСІВ (НА ПРИКЛАДІ ІНТЕГРОВАНИХ ЗАВДАНЬ ВИСОКОГО РІВНЯ З МАТЕМАТИКИ) - ІЗЮМЧЕНКО, Людмила Володимирівна; КЛЮЧНИК, Інна Геннадіївна; ГАЄВСЬКИЙ, Микола Вікторович (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
У статті розглянуто організацію навчальної діяльності учнів старшої профільної школи на прикладі створення задачної серії, об’єднаної навколо однієї умови. Описано авторський досвід вчителів мате-матики, які працюють у фізико-математичних класах ліцеїв міста Кропивни-цького; наведено приклади завдань з алгебри, початків аналізу, геометрії, об’єднаних однією умовою, проілюстровано графічно розв’язання деяких задач. Завдання з алгебри чергується з наступним з геометрії, а на їхній базі створю-ється наступне завдання з геометрії чи початків математичного аналізу; таким чином у учнів зникає межа – це задача з алгебри чи геометрії; щоб її розв’язати, потрібно проявити свої математичні компетенції з усіх вивчених розділів мате-матики; особлива увага приділяється перевірці правильності отриманих результатів; аналізу-ються завдання, які заставляють знаходити і реалізувати способи їхнього виконання (до однієї задачі запропоновано три розв’язання, у іншій коментуються два різні шляхи реалізації). Відмічено позитивний вплив застосовуваних підхо¬дів організації навчальної діяльності на підвищення освітнього рівня учнів профільної школи.