ДИДАКТИЧНА МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ МЕДИЧНОГО ПРОФІЛЮ ШЛЯХОМ РОЗВ’ЯЗАННЯ СИТУАТИВНИХ ЗАВДАНЬ - АВЕТІСОВА, Ірина Сергіївна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
У статті досліджується проблема розробки дидактичної моделі формування професійної компетенції майбутніх фахівців медичного профілю шляхом розв’язання ситуативних за-вдань. Системний, компетентнісний та суб’єктно-діяльнісний підходи складають мето-дологічну основу змісту й процесу професійної підготовки майбутніх фахівців на основі розв’язання ситуативних завдань. Розкрива-ється роль кожного з підходів. Визначені чо-тири основних напрями вдосконалення профе-сійної підготовки студентів медичних вишів. Описано структуру процесу формування професійної компетенції. Суб’єктами цього процесу є студенти та викладачі, які беруть участь у реалізації програми професійної під-готовки фахівців. Предметом діяльності сту-дентів у процесі професійної підготовки є стратегія й тактика власної діяльності в різноманітних ситуаціях у різних системах взаємовідносин з іншими учасниками процесу на основі засвоєних алгоритмів професійних дій та нормативних знань. Запропоноване авторське визначення поняття «професійна компетентність фахівця». Виділені та описані умови формування професійної компетенції: переорієнтація в цілепокладанні від про-цесуальних аспектів на кінцевий результат; надання пріоритету інтерактивним методам формування професійної компетенції майбут-ніх фахівців, зокрема кейс-методу, методам ігрового моделювання, проектування; поетапне застосування ситуативних завдань, спрямова-них на формування професійних умінь, пов’язаних зі здатністю аналізувати ситуацію, моделювати систему професійних дій, проек-тувати стратегії розвитку лікувального про-цесу. При навчанні в конкретній ситуації в умовах іншомовної діяльності вирішувалися наступні завдання: створення умов для моде-лювання наочного, соціального й психологічного змісту майбутньої професійної діяльності, пов’язаною з іншомовною діяльністю; розвиток професійної компетенції студентів шляхом включення в «модель» складних завдань, що вимагають для свого вирішення комплексного вживання знань з декількох дисциплін, у тому числі з іноземної мови; формування здатності самостійно діяти та приймати адекватні рі-шення в різних ситуаціях іншомовного спілку-вання; розвиток комунікативних якостей і соціальної адаптації в іншомовному середовищі