РИТОРИКА ЯК СКЛАДОВА ПІДГОТОВКИ СПЕЦІАЛІСТІВ У ГАЛУЗІ ЮРИСПРУДЕНЦІЇ - ПУХАЛЬСЬКА, Галина Анатоліївна; АФТЕНЮК, Юлія Василівна; ШУЛЬГА, Наталія Володимирівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
Незаперечним є той факт, що риторика в житті юриста є однією із найважливіших скла-дових у його професійній діяльності, а в деяких випадках і визначальним фактором. Отож, ця дисципліна невипадкова серед переліку обов’яз-кових. Саме риторика сприяє розвитку загаль-ної культуру юриста, надає мовленню оратора таких рис, як правильність, точність, лаконіч-ність. Якщо розглядати риторику як науку, то слід зазначити, що вона тісно взаємодіє з пси-хологією, логікою, філософією, мовознавством, правознавством тощо. Тобто тими науками, які вивчають процес мислення. У своїй профе-сійній діяльності, юристи, використовують ці знання для посилення дії мови на слухача. Звіс-но, що красива мова була б неможливою без знань лексикології і семасіології. Окреслюючи необхідність риторики в житті і професійній діяльності майбутніх юристів, варто звернути увагу на те, що сучасне красномовство дозволяє використання не лише лексичної та орфоепічної норми, але і сприяє формуванню навичок правильного викладу матеріалу, думок і суджень майбут-нього спеціаліста. Адже унормована, визначена, конкретна і логічна промова вимагає попереднього обдумування, осмислення і прави-льного викладу. Також необхідно враховувати і той факт, що витонченість і краса промови, безпосередньо пов’язана з процесом осмисленням і довготривалою підготовкою. На наше переконання, інтелігентна людина не може/не має права говорити погано, незро-зуміло тощо. Адже це є такою ж непристойні-стю, як не уміти читати і писати, тому, не-залежно від обраного фаху, людина з вищою освітою має у повній мірі володіти мистецтвом риторики. Отож, можна зробити висновок, що рито-рика, як наука, на сучасному етапі стає більш актуальною ніж навіть декілька десятків років тому. Суспільство потребує спеціалістів в області юриспруденції, які професійно володіють не тільки знаннями, що стосуються їх фаху, а й мистецтвом слова. Тому можна із впевненістю стверджувати, що вивчення тонкощів ораторського мистецтва є на часі.