СИМУЛЯЦІЙНЕ НАВЧАННЯ ЯК ІННОВАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ У ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ МЕДИЧНИХ ФАХІВЦІВ - ШАПОШНІКОВА, Валентина Миколаївна; ЧЕРЕПАНОВА, Марина Олександрівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2020)
Обґрунтовано актуальність впровадження симуляційного навчання у медицині в процесі підготовки спеціалістів у вищому навчальному закладі, його роль у засвоєнні знань і вмінь у майбутніх медичних фахівців. Саме такі нові підходи в галузі медичної освіти дозволяють студентам-медикам вчитися і практикувати на власних помилках, не ризикуючи життям та здоров’ям пацієнтів. Розглянуто розвиток симуляційного навчання в розвинутих країнах світу, де відпрацювання клінічних практичних навичок на тренажерах і манекенах-симуляторах є однією з основних методик практичної підготовки медичних працівників. Проаналізовано шляхи впровадження мето-ду симуляційного навчання в Черкаській медич-ній академії як одному із видів створення і вті-лення конкурентноспроможних технологій підготовки фахівців інноваційного типу. Особливе місце посідає підготовка спеціалістів для надання кваліфікованої медичної допомоги у зоні бойових дій, у навчальному закладі готують військових фельдшерів. Увагу приділено новій професії парамедика, здатного надавати невідкладну медичну допомогу людям, які опинились у екстрених станах, постраждалим від нещасних випадків, авто-катастроф, стихійного лиха та у інших кри-тичних випадках. Розроблено курс з невідкладних станів для осіб, що не мають спеціальної медичної освіти (співробітники служб цивільного захисту, члени рятувальних команд, працівники поліції, охоронці, пожежни-ки).