ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННОГО НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ З ДИСЦИПЛІНИ «ОСНОВИ ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА» В УМОВАХ ЗМІШАНОГО НАВЧАННЯ - ВОЙТОВИЧ, Оксана Петрівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2021)
У статті обґрунтовано важливість створення електронних навчальних курсів дисциплін на освітньому порталі університету для реалізації процесу змішаного навчання, що передбачає ефективне поєднання аудиторного та дистанційного навчання. Подано чинники якісного впровадження змішаного навчання в освітній процес підготовки фахівців, що ґрунтуються на ретельному проектування змішаного навчання; використанні різних моделей та методів для забезпечення гнучкості змішаного навчання; персоналізації навчання здобувачів вищої освіти; підвищенні мотивації здобувачів вищої освіти до навчальної діяльності з використанням моделі змішаного навчання; адаптації здобувачів вищої освіти до навчальної діяльності у закладі вищої освіти, що передбачає впровадження моделі змішаного навчання з ІІ семестру навчання; наявності досвіду у викладача щодо створення дистанційного курсу та його впровадження в освітній процес; урахуванні рівня підготовки здобувачів вищої освіти при виборі моделі змішаного навчання. Подано вимоги до розроблення електронного навчального курсу з дисципліни «Основи технологій виробництва», що передбачають наявність наочності, тобто різних технологічних схем, відео технологічних процесів тощо; систематичне наповнення освітнього контенту з урахуванням розвитку та модернізації технологій виробництва; доступність всіх матеріалів, які входять в електронний навчальний курс, тобто можливість швидкого доступу для користувачів Інтернет-мережі при наявності комп’ютера та відповідного персоніфікованого доступу; науковість матеріалів, що передбачає врахування останніх досягненнях науки та техніки при структуруванні змістового наповнення курсу. Описано формат розробленого електронного навчального курсу дисципліни «Основи технологій виробництва», який містить три складові: теоретичну, практичну та оцінювальну.