ФОРМУВАННЯ ФАХОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ - ВИДОЛОБ, Наталія; ГРЕЙЛІХ, Ольга (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2022)
Актуальність заявленої тематики наукового дослідження визначається нагальною важливістю питань формування професійних компетенцій у майбутніх вчителів в процесі їх навчання у вищому педагогічному закладі освіти, як фактор, що визначає успішність їх подальшої професійної діяльності. Метою даного наукового дослідження виступає визначення основних критеріїв, що впливають на процес формування професійних компетентностей майбутніх вчителів середньої школи, безпосередньо на етапі закладання основ їх професійної підготовки, а також у процесі проходження практики в реальних умовах середньої школи і на етапі безпосереднього вступу в професію. Провідним методологічним підходом в даній науково-дослідній роботі виступає поєднання методів системного аналізу процесу становлення компетентності майбутнього педагога на етапі його навчання у закладі вищої освіти, з аналітичним дослідженням перспектив формування професійної компетентності у майбутніх вчителів вже у процесі безпосереднього входження в професію і при поступовому оволодінні основами педагогічної майстерності. Результати даної науково-дослідної роботи наочно демонструють важливість формування професійної компетентності у майбутніх вчителів на етапі їх навчання у вищому педагогічному закладі, з точки зору розуміння основ професії вчителя і створення у майбутніх педагогів належного рівня мотивації для якісного виконання своїх професійних обов’язків в майбутньому. Результати та висновки даного наукового дослідження мають істотне практичне значення для майбутніх педагогів, які освоюють основи професійної майстерності на стадії навчання в педагогічному закладі вищої освіти, а також для працівників системи освіти, зацікавлених у підвищенні рівня власних професійних компетентностей.