ГОТОВНІСТЬ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ - РЕЗНІК, Сніжана (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2022)
Вимога нашого сьогодення – отримання якісних послуг у всіх сферах життєдіяльності, включаючи освіту. Відповідно до розділу V Закону України «Про освіту» кожен заклад освіти зобов’язаний забезпечити надання якісних освітніх послуг та функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти. На підставі опитування педагогічних працівників та керівників закладів загальної середньої освіти щодо забезпечення якості освіти та розробки внутрішньої системи забезпечення якості в закладі визначено середній рівень готовності закладів загальної середньої освіти до процесу забезпечення якості освіти та дозволило встановити, що керівники закладів освіти відчувають труднощі під час проведення процесу самооцінювання освітньої діяльності; педагогічні працівники не в повній мірі ознайомлені зі структурою внутрішньої системи забезпечення якості освіти; частина закладів взяли за основу розроблені положення про внутрішні системи забезпечення якості освіти інших закладів освіти, не враховуючи особливості та умови свого закладу освіти; відмічено низький рівень залучення стейкхолдерів, насамперед, органи учнівського самоврядування, учнів, батьків до оцінювання освітньої діяльності та формування внутрішньої системи забезпечення якості освіти. 57% опитаних керівників закладів загальної середньої освіти не проводили самооцінювання освітньої діяльності.