ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ІНШОМОВНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ МАЙБУТНІХ ЖУРНАЛІСТІВ: ПРАКТИЧНИЙ АСПЕКТ - ЧЕМЕРИС, Інна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2022)
Обґрунтовано актуальність та необхідність формування професійної іншомовної компетенції майбутніх журналістів в умовах глобалізації. Виокремлено редакторську (забезпечення ідейної спрямованості видання, тематики, проблематики, правка матеріалів тощо); організаторську (масова робота, ділові стосунки, пошук рекламодавця тощо); авторську (тексти, макетування, створення сюжетів радіо чи телепередач тощо), коректорську види діяльності журналістів, що зумовлює вибір методів формування іншомовної комунікативної компетенції фахівців-медійників. Запропоновано використовувати певні форми ознайомлення студентів-журналістів із базовими поняттями аналізу та створення медійного тексту, дослідження журналістської термінології, лексичних, граматичних та стилістичних особливостей заголовків. Схарактеризовано особливості удосконалення іншомовної комунікативної компетенції студентів у рольових іграх, опрацювання розуміння студентів різниці висвітлення інформації та вибору тем залежно від формату видання (широкоформатне/ таблоїдне видання) та його цільової аудиторії. Запропоновано форми роботи для розмежування понять упередженості, об’єктивності, суб’єктивності, факту та судження. Досліджено можливості використання різних видів інтерв’ю задля розвитку професійної іншомовної комунікативної компетенції. Висвітлено особливості планування та написання замітки. Виокремлено основні відмінності «нових медіа» та запропоновано види роботи із ними.