ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНА ОСВІТА ТА ФОРМУВАННЯ ЇЇ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У СТУДЕНТІВ В ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ - ПОТУЖНІЙ, Олександр; ПОЛІЩУК, Віталій (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2022)
Описано та обґрунтовано потреби щодо формування здоров’язбежувальної компетентності майбутніх фахівців. Розроблена класифікація здоров’язбережувальних технологій, запропонована модель формування культури здоров’язбереження як світоглядної орієнтації майбутніх фахівців та шляхів їх упровадження у заклади вищої освіти України, а також застосування Концепції формування інноваційного здоров’язбережувального освітнього простору та пропаганда здорового способу життя шляхом маркетингових заходів і прийомів. Мета. Виявлення та обґрунтування потреби в формуванні здоров’язбежувальної компетентності майбутніх фахівців. Результати. Основними напрямами реалізації ідей позитивного досвіду розвитку здоров’язбережувальних технологій є: орієнтація викладачів на формування здоров’язбережувальної компетентності майбутніх фахівців, здійснення взаємозв’язку розумового, фізичного та морального виховання в навчально-виховному процесі у закладах вищої освіти; проведення наукових досліджень щодо використання здоров’язбережувальних технологій і впровадження інноваційного досвіду роботи вищих європейських закладів освіти. Таке дослідження передбачає визначення класифікації здоров’язбережувальних технологій, розробку моделі формування культури здоров’язбереження як світоглядної орієнтації майбутніх фахівців та шляхів їх упровадження у заклади вищої освіти України, а також пропаганда здорового способу життя шляхом маркетингових заходів та прийомів.