ПРИРОДА В СИСТЕМІ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ДАНІЇ - ГАЗІНА, Ірина (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2022)
У статті з’ясовується місце природного педагогічного середовища в практиці дошкільного виховання Данії та здійснюється аналіз основних виховних завдань, які вирішуються в ході освітнього процесу на свіжому повітрі. Проаналізовано зміст освітніх цілей та методів, що застосовуються в данських дитячих садках в процесі виховання на природі. Акцентовано увагу на декількох моментах. По-перше, це те, що проблемі природи та виховання на свіжому повітрі приділено особливу увагу в посиленій педагогічній програмі, якою керуються дошкільні заклади Данії. По-друге, що діяльність дошкільних закладів (центрів денного догляду) не зводиться лише до перебування дітей на природі й передбачає постановку конкретних освітніх цілей, зокрема, набуття дітьми конкретного досвіду взаємодії з природою. По-третє, у статті звертається увага на ролі вихователів в організації природного педагогічного середовища, які, з одного боку, мають турбуватися про його безпечність, а з іншого – створювати умови для вияву максимальної самостійності дітей в їхніх іграх.