КОМУНІКАТИВНО-КОГНІТИВНА ПАРАДИГМА ОВОЛОДІННЯ ІНОЗЕМНОЮ МОВОЮ: ТИПИ НАВЧАННЯ - ВОВК, Олена (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2023)
Анотація. У статті окреслюються основні методи навчання іноземної мови (ІМ) в аспекті комунікативно-когнітивного підходу. Підкреслюються особливості та переваги розглянутих методів, а також функції, які вони виконують для сприяння успішному засвоєнню мови. Метою цієї статті є висвітлити різноманітні методи оволодіння ІМ студентами університету і проілюструвати, як ці методи корелюють з моделлю комунікативно-когнітивного підходу до навчання мови. Результати. У сучасних умовах процес оволодіння іноземною мовою (ОІМ) набуває нового значення, коли очні заняття поєднуються з дистанційним навчанням. Це відкриває нові перспективи для інтегрованого викладання ІМ, коли вчитель може як чергувати різні методи навчання, так і застосовувати їх інтегровано, залежно від навчальних цілей, індивідуальних профілів студентів і визначених результатів навчання. У статті стисло представлені характеристики різних типів навчання ІМ, охоплених комунікативно-когнітивною парадигмою. Вони включають такі типи навчання, як мультимодальне, іншомовне занурення, спіральне, інтервальне, перевернуте, змішане, навчання на основі завдань, проєктне, експериментальне, майстерне, компетентнісне, індивідуалізоване та еклектичне. Кожен із них має свої особливості та переваги, які можуть сприяти ефективному ОІМ. Висновок. Комунікативний і когнітивний підхід до навчання ІМ оптимізує процес ОІМ, заснований на об’ємних нейропедагогічних, психологічних, фізіологічних і методологічних даних. Метою комунікативно-когнітивного навчання є забезпечення цілісної іншомовної освіти для студентів університету, що значно розширить їхні особисті, інтелектуальні, академічні, соціокультурні та професійні перспективи.