ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ОСВІТИ У ВІРМЕНІЇ В РАДЯНСЬКИЙ І ПОСТРАДЯНСЬКИЙ ПЕРІОДИ - ЗОГРАБЯН, Едуард; ASHIKYAN, Armenuhi; МІНАСЯН, Едік (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2023)
Анотація. Сучасне суспільство покладає на систему освіти завдання виховання розвиненого, широко мислячого, освіченого покоління з високими моральними якостями. Реалізувати такі завдання можна лише шляхом запровадження нових методів навчання, більш масштабного поєднання теорії та практики, самоосвіти та розвитку життєво важливих якостей. Тому освіта, як соціокультурний феномен, концентрує гуманістичні суспільні цінності, а накопичений соціальний досвід та осмислення педагогічної спадщини набувають статусу імперативу. Саме цим обумовлено аналіз та узагальнення тенденцій розвитку двох різних та протилежних систем розвитку освіти у Вірменії (в радянській та пострадянській періоди) на основі використання історико-порівняльного методу. В сучасних умовах реформування системи освіти є однією з найважливіших соціокультурних проблем, на що звертають увагу багато фахівців, які з різних аспектів розглядають досягнення та недоліки системи освіти РА в радянський та пострадянський час (Г. Манасян, Р. Абгарян, Ю. Саргсян, А .Будаган, А. Газахезян, Е. Зурабян та ін). У результаті вивчення документів, історико-педагогічного аналізу з використанням компаративістського походу, вмотивовано доцільність: – уточнення навчальних програм, сумісності методів, оскільки сучасний стан освіти в республіці багато в чому обумовлено невідповідністю нових освітніх орієнтирів і декларованих цінностей радянським рудиментарним ідеям, що збереглися; – обмеження практики постійного експериментування та виключення підходів, що зовні створюють ілюзію новаторства при реальній відсутності такого; – усунення перевантаженості матеріалу, включеного до підручників, усунення його викладу академічною, безсистемною та недоступною для школярів мовою; – акцентування уваги на формуванні національних цінностей у контексті проблеми глобалізації. Ключові слова: вища освіта; реформування; керування; фінансування; Болонський процес; кредитна система; університет; оцінювання; порівняльний аналіз.