ПЕРЕДАВАННЯ КУЛЬТУРИ У ПІДРУЧНИКАХ З РІДНОЇ МОВИ - КАДЕМЛІ, Алі (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2023)
Анотація. Однією з фунцій турецьких шкільних підручників є забезпечення зв’язку з культурою. Крім того мова є носієм культури, оскільки між мовою та культурою існують тісні взаємозв’язки, зокрема, культура згадується при описі процесів опанування мови, а коли йдеться про процеси набуття культури, то вони постають як невіддільні від рідної мови. У турецькій системі професійних кваліфікацій три із восьми областей компетенцій охоплюють цілі, безпосередньо пов’язані з набуттям культури. Мета дослідження – схарактеризувати особливості передавання основ культури у підручниках з рідної мови для початкової школи. Методи. При вивченні теми використовувалися історико-порівняльні методи, теоретичний аналіз та узагальнення. Оригінальність. Стверджується, що адекватна й творча мовна взаємодія у соціальному та культурному контексті спрямовується на розвиток основних навичок спілкування рідною мовою. Наголошується, що культурні надбання у мовній сфері є вирішальними також в опануванні іноземних мов. Окрема увага приділяється компетенісному забезпеченню реалізації культурної функції в таких галузях культури, як музика, виконавське мистецтво, література та образотворче мистецтво. Цей напрям розглядається як пріоритетний для створення умов самовиражатися людей в цих галузях. Результати. Освітні програми в Туреччині розробляються відповідно до цілей та основних принципів системи національної освіти. Відповідно, освітньо-професійна програма підготовки вчителів початкової школи передбачає опанування кваліфікаційної складової, яка забезпечує визнання та переймання естетичних та художніх цінностей у творах турецької та світової культури та мистецтва. У цьому контексті важливого значення набувають підручники з рідної мови для початкової школи. Висновки. Угода ICH (Intangible Cultural Heritage) спрямована на запобігання зникненню культурного багатства, яке існувало протягом тисячоліть завдяки фінансовій та технологічній потужності кількох домінуючих культур по всьому світу, внаслідок того, що нації мають певний тип культури, передаючи його з покоління в покоління. Одним із основних кроків у цій боротьбі за культурне виживання є передавання накопичених культурних цінностей новим поколінням. З цієї причини важливо включати «культурні елементи» до певних тем у підручниках з турецької мови, щоб учні краще пізнавали власну культуру. Ключові слова: культура; рідна мова; турецьке національне виховання; освітня програма; навчальний план.