ІНЕРЦІЯ АНТИЧНИХ ІДЕЙ (ТІЛО)ВИХОВАННЯ В ЕПОХУ ВІДРОДЖЕННЯ - Поліщук, Роман Володимирович (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2016)
На основі аналізу низки сучасних педагогічних джерел у статті студіюється проблема реалізації ідей античної системи освіти й виховання, зокрема античних ідей тіловиховання та фізичного здоров’я в епоху європейськго Відродження. Наголошується на виразній тяглості відповідної проблематики в навчально-виховних закладах різних типів у країнах Західної Європи, на виразній ролі тогочасних мислителів у поширенні гуманістичних ідей античності, в тому числі й у царині фізичного виховання як складника гармонійності виховання. Водночас відзначається очевидний консерватизм і свідоме відторгнення названих античних ідей і досвіду в країнах Сходу, Азії, в Московському царстві, де виразно домінувала релігійно-духовна сфера (церква) над світською