ТЕОРЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ ПОНЯТІЙНО-КАТЕГОРІАЛЬНОГО АПАРАТУ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ РОБОТИ З ОПІКУНСЬКОЮ СІМ’ЄЮ - ФЕДОРОВА, Лідія Миколаївна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2017)
У статті автор проводить теоретичний аналіз понятійно-категоріального апарату соціально-педагогічної роботи з опікунською сім’єю визначивши відмінності в поняттях «опіка», «опікунська сім’я», «піклування», «прийомна сім’я», «усиновлення», «фостерна» і «дистантна сім’я», «патронатна» і «патронажна сім’я». Спираючись на праці науковців, проаналізовано соціально-філософський, соціально-педагогічний, юридичний та соціально-психологічний контексти проблеми дослідження, що дало змогу уточнити поняття «опікунська сім’я» та соціально-педагогічна робота з опікунською сім’єю в загальноосвітній середній школі.