ПОСТАТЬ ВЧИТЕЛЯ У ПОГЛЯДАХ Г. С. СКОВОРОДИ - Захаренко, Сергій Олександрович; Макадзеба, Маргарита Євгеніївна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2017)
У статті досліджено основні погляди Г. С. Сковороди на роль вчителя у суспільстві. Узагальнено психолого-педагогічну модель українського педагога, визначено його характеристику та вимоги щодо виконання професійних обов’язків. Зроблено аналіз творчої спадщини видатного педагога та його думок про педагогічну, вчительську працю. Охарактеризовано основні якості та здібності, якими повинен володіти саме шкільний вчитель. Встановлено, що психолого-педагогічна модель українського вчителя вимагає високого рівня національної самосвідомості, ґрунтовного знання історії України та української психолого-педагогічної думки.