ЕВОЛЮЦІЯ ЯВИЩА ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ НЕГРАМОТНОСТІ ДОРОСЛИХ У ПЕДАГОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ - Фучила, Олена Миколаївна; Гаврилюк, Маріанна Василівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2017)
У статті прослідковано розвиток функціональної неграмотності дорослих у деяких педагогічних дослідженнях. З’ясовано, що від початку ХХ ст. повна неграмотність дорослих трансформувалася у функціональну неграмотність, тобто у неспроможність дорослої особи повноцінно функціонувати у соціумі. З’явилося поняття «андрагогіка», яке почало визначати принципи та методи навчання дорослих на відміну від педагогіки як науки про навчання дітей. Показано, що у промислово розвинутих країнах світу виникли нові поняття про грамотність та засади навчання дорослих, а також занепокоєння низьким рівнем освіти громадян, який в перспективі може призвести до загрози існуванню націй. Відмічена увага науковців-андрагогів до зниження рівня грамотності населення через наплив іммігрантів та проблеми їхньої маргіналізації та криміналізації через проблеми із соціалізацією та навчанням у країнах, що їх приймають.