МОВА «ВОЛАПЮК» В ІСТОРІЇ ВИНИКНЕННЯ МІЖНАРОДНИХ ПЛАНОВИХ МОВ - Клименко, Юлія Анатоліївна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2017)
У статті висвітлено процес створення міжнародної планової мови «волапюк» як помітного явища в історії світової інтерлінгвістики. З’ясовано, що першими відчутними результатами у створенні справжніх планових мов у 70-х роках ХІХ століття стала мова «волапюк», автором якої став католицький прелат з Баварії, відомий поліглот, розробник «всесвітнього алфавіту» Йоганн Мартін Шлейер.