СОЦІАЛЬНЕ ВИХОВАННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ ПРАВОПОРУШНИКІВ В ТЕОРІЇ ВІТЧИЗНЯНИХ ПЕДАГОГІВ 20-Х – 30-Х РОКІВ ХХ СТОЛІТТЯ - ПЛІСКО, Євген Юрійович (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2018)
Стаття виокремлює основні теоретичні положення соціально-педагогічної роботи з неповнолітніми правопорушниками в означений історичний період. Виділено ряд педагогів-теоретиків та практиків, ідеї яких полягли в основу формування вітчизняної педагогіки ХХ-го століття. Коротко висвітлено погляди А.С. Макаренка як педагога-новатора тієї доби. Засвідчено перші спроби організації системи профілактичної роботи з неповнолітніми правопорушниками, автором якої виступив В.М. Сорока-Росинський