ТРАНСФОРМАЦІЯ ВИЩОЇ ЖІНОЧОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ (ХІХ – ПОЧАТОК ХХІ СТОЛІТТЯ) - СЛЮСАРЕНКО, Ніна Віталіївна; КОХАНОВСЬКА, Олена Вікторівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2018)
У статті зроблено висновок, що нині в нашій державі вища освіта для дівчат є загальнодоступною, що підтверджується Конституцією та Законами України «Про освіту», «Про вищу освіту». Проте, як свідчить проведений ретроспективний аналіз, жіноча освіта пройшла довгий складний шлях свого становлення та розвитку, основний етап якого прийшовся на ХІХ – початок ХХ століття. Саме протягом цього періоду відбувся якісний стрибок, який надалі забезпечив доступ дівчат до здобуття наукових знань нарівні із хлопцями. І хоча на початку ХХІ століття в Україні ще спостерігається гендерний розрив, проте це не впливає на рівень доступності вищої освіти для жінок