КРИТИКА ТА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ ДЖЕРЕЛ В ІСТОРИКО-ПЕДАГОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ МИКОЛИ МАККАВЕЙСЬКОГО (КІНЕЦЬ ХІХ – ПОЧАТОК ХХ СТ.) - ГАЛІВ, Микола Дмитрович (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2018)
У статті аналізуються механізми критики та інтерпретації джерел, які використовував професор Київської духовної академії Микола Маккавейський під час історико-педагогічних досліджень (кінець ХІХ – початок ХХ ст.). Виявлено масштабне використання ученим загальновідомих і неоригінальних джерел. Встановлено, що зовнішню критику джерел він обмежував характеристикою їх репрезентативності. Внутрішня критика також зводилася до мінімуму з огляду на використання вченим джерел релігійного походження, щодо яких він не наважувався аналізувати достовірність наведеної інформації. З’ясовано, що М. Маккавейський часто вдавався до різного типу інтерпретації джерел: психологічної, технічної, типізувальної, індивідуалізувальної.