ЄВРОПЕЙСЬКІ КОНЦЕПТИ ПРАВОВОГО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ В УКРАЇНІ - Мельник, Наталія Іванівна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2018)
У здійсненому автором аналітично-компаративному дослідженні подано аналіз особливостей прояву європейських аспектів із захисту прав дітей у сучасному нормативно-правовому забезпеченні дошкільної освіти. Уточнено сутність поняття «європейський концепт правового виховання дітей дошкільного віку» у контексті наукових праць вітчизняних і європейських дослідників. Здійснено аналіз основоположних документів в європейському освітньому вимірі дошкільної сфери з питань захисту прав дітей. Установлено, що правовий захист дітей дошкільного віку в європейських країнах визначається ціннісною орієнтацією і екстраполюється на професійну підготовку педагогів дошкільної освіти. Визначено особливості актуалізації правового виховання дітей дошкільного віку в контексті вітчизняних нормативно-правових засад і концепції правового виховання дітей та молоді, а також визначено перспективні напрями подальшого розвитку правового виховання дітей дошкільного віку в Україні з урахуванням європейських концептів здійснення дошкільної освіти.