СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ АВТЕНТИЧНОСТІ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - Назаренко, Галина Анатоліївна (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія: "Педагогічні науки", 2018)
Модернізація української системи освіти вимагає коригування змісту дошкільної освіти на засадах визнання самоцінності дошкільного дитинства, збереження дитячої субкультури, створення сприятливих умов для формування особистісної зрілості дошкільника, урахування індивідуального особистого досвіду дитини. Це положення актуалізує проблему формування автентичності дітей дошкільного віку як здатності зростаючої особистості жити в гармонії зі своїм внутрішнім світом, діяти, не зраджуючи своєму істинному «Я». Доведено, що ефективність процесу формування автентичності дошкільників забезпечується реалізацією особистісно орієнтованого і суб’єктно-діяльнісного підходів, які базуються на визнанні гідності дитини, унікальності її особистості, її права на вільний розвиток і прояв особистісних здібностей.